正義女神│林希靈替弱勢發聲 聾啞美華感激

-

正義女神│林希靈替弱勢發聲 聾啞美華感激

「正義女神」林希靈和「聾啞女」美華有個約會。5個月前,當時仍是無綫節目《東張西望》主持的希靈被派往採訪,有女保安阿娟搶走美華亡父留下的公屋單位,全城關注美華在寒冬下被踢出家門的慘況。美華有口難言,希靈出頭跟阿娟對質,讓美華深受感動。

撰文:知樂
攝影/攝錄:烽水

去年大除夕,希靈宣佈離巢,雖心繫美華狀況,但礙於冇直接聯絡方法,未能跟進。皇天不負有心人,二人最近在協助美華的慈善機構「龍耳」活動上重遇,回復自由身的希靈更想利用自己能力,呼籲大家多為聾啞弱勢社群發聲。

希靈呼籲大家多為聾啞弱勢社群發聲。
希靈呼籲大家多為聾啞弱勢社群發聲。

希靈講得出做得到,自告奮勇義助龍耳宣傳,更情商攝影師Ben幫忙。拍攝現場,美華面對鏡頭怯場,希靈大搞氣氛令她放鬆心情,同時又指導美華擺甫士,龍耳創辦人邵日贊則從旁手語繙譯。

林希靈願意義助宣傳,龍耳創辦人邵日贊(右)即到場打氣。
林希靈願意義助宣傳,龍耳創辦人邵日贊(右)即到場打氣。

美華公屋業權訴訟未完

「美華事件」曝光後,美華近日獲派公屋,生活改善,但仍有心結未解開,除了要跟阿娟對簿公堂爭回李鄭屋邨的公屋業權,還要四出尋找亡父骨灰。美華爸爸於2017年底離世後,骨灰至今去向不明,龍耳去年接觸美華後,一直作出支援。

希靈日前接受《觀新聞》訪問,她表示唯一感到安慰是看到美華潔淨打扮,脫胎換骨,「佢而家好乾淨、好開心,成個人唔同晒,感激龍耳幫助佢,希望以後多啲人知道聾人需要。美華獲鄰居搵《東張》揭發事件,不過,我諗喺香港,仲有好多聾人或弱勢畀人蝦,冇機會發聲,希望大家畀多啲同理心,將自己幸福分啲畀身邊人。」

林希靈看到美華目前的狀況而感到安慰。
林希靈看到美華目前的狀況而感到安慰。

美華落泊時終日愁眉不展,近日陸續解困重現歡顏,加上重遇希靈,這天她全程笑瞇瞇。因獲悉希靈將在今年底結婚,美華即送上一對親手造的串珠公仔,祝福希靈和未婚夫、Viu TV藝人陳安立(Brian)成雙成對。

陳立安與林希靈將在今年底結婚。
陳立安與林希靈將在今年底結婚。

十分鐘「無聲」互動

希靈非常欣賞美華的小工藝,即場請教她學摺金魚和剪紙,美華的巧手把希靈比下去,「我天份唔掂,好渣!」希靈自嘲。美華評希靈的剪紙勞作只有40分,希靈作傷心狀,美華同情多送10分之餘,還做手語激勵。「之前探美華只係傾偈多,今日坐低跟佢學整手工,好特別,佢真係好犀利。」希靈享受與美華之間十分鐘「無聲」互動。

加持變「正義女神」,希靈說:「多謝網民,但我覺得呢個稱呼有少少誇張,老實講,香港人大家都好有愛心,只是有時擺喺心,唔擅於表露,我當時見美華有需要,做番人性去做嘅事,為佢發聲,睇到身邊朋友有需要,我哋只要講多句,或做多一個動作去幫忙,香港就會更靚,希望大家身體力行,做得幾多得幾多。」

美華指導希靈摺金魚和剪紙。
美華指導希靈摺金魚和剪紙。

33歲的希靈挾着「正義女神」的光環離開無綫向外闖,勇於接受新挑戰,「離開舊公司,我覺得好好,第一多咗時間,第二可以接觸多啲唔同嘢,喺舊公司7年都做類似節目,不時遇番同一班同事,反而出去後,同唔同電視台合作,接唔同工作有新嘗試。」她續說:「7年好似完成中學課程咁,出去望吓個世界,再唔離開,或會冇咗呢個動力同衝動,人一世物一世,乜都想試吓。如果我只做咗兩、三年就話走,咁又未累積足夠經驗,未ready。」

過往一直做主持的希靈,跳出舒適圈,她樂得乜都試。稍後獲邀客串港台劇集《獅子山下》扮護士,她昔日採訪不同個案苦主時的熱心,纖瘦外形,其實都適合扮演白衣天使,「可能因為美華呢次,就搵我試吓做姑娘。」希靈看到美華表情反問:「嘩,你暗笑嘅?」希靈的準備功夫是熟讀劇本,不想NG累街坊。

跳出舒適圈希靈直言,希望未來能作不同的嘗試。
跳出舒適圈希靈直言,希望未來能作不同的嘗試。

婚宴撮合單身友人

「初初出嚟,老實講有少少驚,始終唔知外邊世界係點。」希靈慶幸新經理人及未婚夫Brian雙重鼓勵,「Brian叫我唔使怕,有乜嘢佢會頂住,仲話會請我食飯。」Brian求婚,再加長期飯票,希靈自然更添信心。一對準新人將於今年12月拉埋天窗,婚禮構思大搞午間派對,「我哋驚疫情限聚令,搞晏晝婚宴,想將單身朋友安排坐埋同一枱,希望佢哋晏晝識咗,夜晚就去dating,撮合多啲朋友。」希靈這位「正義女神」似乎撈多瓣做埋愛神維納斯。

美華是龍耳的會員,該會2008年成立,是一個非牟利機構,全港五大香港聾人及弱聽人士綜合服務機構之一,主要協助聾人及弱聽人士爭取權益,同時協助聾人騷尋找工作機會。

場地:By Ben Studio
化妝:Dera Tse(林希靈)
髮型:Jackson Chui(林希靈)

二人構思年底的婚禮將大搞午間派對。
二人構思年底的婚禮將大搞午間派對。
上一篇新聞
下一篇新聞