琛活雜記│灣仔手工膠籃見證香港精神

-

琛活雜記│灣仔手工膠籃見證香港精神

轉到灣仔區工作,不時經過灣仔街市外圍攤檔,看到一位婆婆全神貫注織膠籃,手法純熟,吸引筆者駐足觀賞。勢估唔到香港仲有人從事呢門手工藝。記得家中多個Handmade籐籃、膠籃,全都是購自台灣。

阿婆叫陳太,喺上址擺攤賣雜貨數十年,近幾年才開始自學手織膠籃。她説,得閒就織,這些技術已後繼無人。織膠籃工序繁複,快則個多小時,慢則要一日多;每個價錢由數十元到一百多港元不等。

阿婆不會hard sell ,一副有麝自然香的態度。反之有街坊不斷在旁邊加把嘴hard sell。阿婆見對方誇大其詞,即出口糾正,甚至勸說「好心你唔好逼人買啦」。阿婆笑言,如自己見報,擔心「做唔切」。

當下種種事物追求機械化時,傳統工藝變得難能可貴,實在值得大家珍惜。好似陳婆婆咁樣,肯守護傳統,又唔怕辛苦,脚踏實地的人,喺香港已買少見少。筆者從婆婆身上感受到久違的香港精神。

文:愛探索之人張琛

上一篇新聞
下一篇新聞