ViuTV一姐│陳俞希𡃁模捱足13年終上位

-

ViuTV一姐│陳俞希𡃁模捱足13年終上位

𡃁模時代過去了。

當年出道的一班水着女,至今仍活躍娛樂圈的寥寥可數。34歲的「Viu一姐」陳俞希(Hailey),13年前入行,也做過𡃁模。新臉孔的她未被觀眾叫出名字,只能先做「周秀娜師妹」,不過,目標清晰的Hailey朝着主持夢,咬緊牙關堅持到底。

文:阿比 攝:烽水

「托賴喇!托賴喇!真係都好彩。」筆者見證Hailey上位,她的確付出很多努力。2009年,Hailey由當時的經理人安排組成「八模兵團」出寫真集,女團賣大堆頭。


當年𡃁模做訪問,例牌要影水着騷身材,性感程度與大篇幅成正比。「嗰陣所有訪問都要着泳衣,唔止夏天,泳池着就話啫,studio又着。」賣肉博見報的潛規則,「嗰個年代係興呢樣嘢,老實講我係新人,做乜報道你,張相靚啲,人哋都好寫啲,大相必加名字、年齡同三圍表。嗰時咁多女仔影泳衣,我身材又唔係特別好,勁過我嗰啲大把,係都睇佢哋先,睇咗我或者都唔記得。」雖然要不停穿泳衣出鏡,但Hailey明白遊戲規則,「𠵱家反而會抗拒,一把年紀唔好搞呢啲嘢。」

愛心爆棚的陳俞希同時愛貓之人。
愛心爆棚的陳俞希同時愛貓之人。

爸爸嫌寫真暴露

「八模兵團」各有優點,女團間肯定有妒意,坐過冷板凳的Hailey說:「以前諗點解人哋都唔係做得好好,但就好多工作機會,我都好畀心機啫,一定有少少唔開心。」Hailey慶幸未放棄,輾轉獲機會入now TV主持節目,慢慢做下就搣甩了「𡃁模」味,更被遺忘曾出過寫真。

Hailey走過崎嶇路才成功轉營,綜觀現今新人入行路較易,「𠵱家途徑好多,可以參加造星比賽,又可以拍片做KOL,互聯網太方便,靠自己都宣傳到,唔同以前一定簽公司。」可以重新揀,她仍會選擇早入行,畢竟累積的經驗就是本錢,Hailey笑言現在從容面對鏡頭,也是由做𡃁模寫真擺甫士練習出來。

陳俞希出道時常以性感形象示人。
陳俞希出道時常以性感形象示人。

由𡃁模做到「Viu一姐」,Hailey不怕吃苦:「好鍾意份工,做落去唔會覺得辛苦。」新人低酬,工作量少,Hai ley初期靠家人接濟,後來不想再做伸手牌,「馬死落地行,除咗幕前,我空餘會去賣router,兼職做電話問卷調查,畀人cut線嗰啲,反正都冇人識我,叫做有啲收入,我都要食飯㗎嘛。」她也做過電腦節的game girl和promoter。家人支持Hailey追夢,唯獨陳爸爸有次看到她第二本寫真的超性感相不悅,「爸爸覺得太暴露、太激,有話過吓我。」

為攞料跪地遞咪

在now TV時代,Hailey都不是立即做主播,先要隨攝製隊出外景,那正是前線娛記工作,在活動上扑咪做訪問,「我去首映,唔係同其他藝人企backdrop(佈景板)前影相,而係企記者區等訪問。有時又派去『等更』,好似去機場等藝人返港,喺機場坐坐坐,唔知等幾多日,有行家瞓住等,突然會一班人衝過去,有人跑甩鞋,我又跟住跑,務求搶到見咪牌嘅位,甚至跪地遞咪,最緊要收到音,問到問題。諗番幾得意,呢世人點會喺機場逗留咁耐。」

「等更」無處不在,Hailey謂最辛苦是醫院更,「要企外圍,日曬雨淋,冇冷氣,去廁所唔方便。不過,醫院更都有樣好,有時名人會攞西餅請記者食。」

上一篇新聞
下一篇新聞