師傅愛你|人紅惹是非 七仙羽不介意被嘲神棍

-

師傅愛你|人紅惹是非 七仙羽不介意被嘲神棍

「師傅愛你。」玄學家七仙羽口頭襌,言出必行,她定期在深水埗的彿堂樓下向基層派物資。

這天,七師傅冒雨率領着愛徒「八鮮乳」郭奕芯和幾位善信又出動,「以前我係會派錢,原來係犯法,唔敢再派,改派食物。呢度近街巿,方便買到蔬菜同水果,派嘢又唔怕畀人趕。如果喺半山派,都冇人嚟攞,又會畀人拉,呢區好需要物資,呢啲都係修行。」先後有近百長者街坊來排隊取食物和衣服,有婆婆拿了物資還都笑呵呵說「我愛師傅」。

撰文:比華利   攝影|攝錄:烽水、唐家豪

54歲的七師傅近年主持過ViuTV節目《七救星》和《七福星》,妙法打救藝人,她搞笑,講彿偈,普渡眾生。「可以幫到人就幫,我唔係要踩低別人抬高自己,佢哋喺呢行都係有夢想,拉到一個上嚟就拉一個,人哋成功,自己都開心。」七師傅竄紅,狂接廣告商演,名利雙收,「我以前都好多人客,口碑唔錯,生意一向好好,紅咗成日要去拍節目,反而唔得閒做生意。」 

七師傅定期回佛堂主持法事。
七師傅定期回佛堂主持法事。
七師傅徒弟郭奕芯版幫手處理物資。
七師傅徒弟郭奕芯版幫手處理物資。
街訪排隊等候領取物資。
街訪排隊等候領取物資。

EQ超強 對惡評一笑置之

「名利財富都帶唔走,要咁多都係負累,每個人最終都要面對死亡 ,何必咁執着。」萬千寵愛於一身的七師傅收禮收到手軟,獲送大量名牌服飾,她除了出鏡較貪靚,平日打扮則樸素簡約,訪問當天她身上穿的紅衣是早年在印度禪修時的舊衣:「就算人哋送豪宅畀我,心態都係咁平靜,豪宅、名車、甚至板間房喺我心目中都係一樣,身外物。」

人紅惹是非,七師傅被揶揄是「神棍」,「呢行唔係個個都理解,有啲人反對彿教,以為拜偶像呃人,我覺得要包容尊重唔同宗教,每個宗教都係導人向善。」七師傅對惡評一笑置之,EQ超強。只有一個人會令她「爆發」,他是拍拖10年的荷蘭籍老公阿龍,「外國人文化同中國人唔同,我唔出聲,佢唔知我諗乜嘢,所以就講出嚟,做唔啱會鬧佢。」火頭離不開雞毛蒜皮的小事,她坐阿龍車遇上阻塞都會被鬧一餐。

與夫共識不生育 有B阻修行

七師傅哦爆阿龍,卻又很恩愛,他們早共識不生育。「有BB就礙事,阻住我修行。我都同佢講唔好成日掂我,即係男女啲嘢,因為我要修行呀!」要阿龍禁慾,不擔心他偷食?「我同佢講『你都要修行,我哋嚟到人世間要提升靈性,成日搞埋咁多男女關係會影響靈性,盡量唔好搞呢啲嘢』,佢對我長時間,我要佢唸經,我都有帶埋佢去印度同尼泊爾修行。」

七師傅和外籍老公阿龍相戀10年。資料圖片
七師傅和外籍老公阿龍相戀10年。資料圖片
七師傅同人氣偶像Anson Lo集郵打卡。資料圖片
七師傅同人氣偶像Anson Lo集郵打卡。資料圖片

夫妻關係豈非是柏拉圖式戀愛,「有時係,有時唔係。」七師傅稱讚阿龍唔鹹濕,「老公從來唔睇鹹片,唔係我唔准,係佢冇興趣,男人你唔提醒佢,未必會去睇,越提越想睇。」她試過借用老公電腦,發覺他從未看過鹹網,上網都只是看賽車或電影 。

很多人說男人「用下面諗嘢」,「好多和尚20幾、30歲,年輕力壯,點解佢哋冇咩慾念呢,都係修行修出嚟,當你修行明白道理,慾念就減低。如果成日喺男人面前播經文,佢咩慾念、咩癮都會冇晒,但如果你成日搵個靚女去挑逗、刺激佢先撩起佢嘅慾念。老公日日禪修打坐唸經,邊有慾念。」阿龍美中不足是未能隨七師傅茹素。

有傳阿龍是王室後代,畢業於哈佛大學,從事金融行業,高學歷有家底,外形魁梧。就算阿龍純品,也難保沒有外來誘惑?七師傅出金句「我度門永遠打開」,「老公問意思係咪永遠可以返嚟,我話唔係,度門永遠打開,即係我隨時都可以走。」阿龍一聽就會答「最愛最愛最愛就係你啦」,甜言蜜語冧老婆。

桃花不斷 狂收求愛短訊

阿龍最愛七師傅甚麼?「佢覺得我善良,個樣又唔係差,佢眼中好靚啦。我同佢都鍾意做慈善,大家觀念一樣,政治立場,乜嘢都一樣,大家好夾。」阿龍舊愛曾是一名美女,但一旦發現對方只是「花瓶」,走夾唔唞,遇上轉數快又聰明的七師傅就走唔甩。七師傅御夫有術,阿龍聽教聽話,「順其自然,就開開心心,我從來唔諗咁多,開心就一齊,唔開心咪走,冇所謂。」

有觀眾緣的七師傅,桃花緣也不少,多年來不乏裙下之臣,「我好多男仔追,有靚仔、有小鮮肉。老公擔心我偷食多啲。我𠵱家日日仲收到好多短訊,個個都話愛到我不得了,明知有老公都仲暗戀我。」七師傅愛阿龍,堅決不亂搞男女關係。

七師傅原名趙玲,她是馬來西亞華僑,成長時住過台灣和新加坡,父母在英國做生意。由於年幼時體弱多病,就拜師學習風水命理,曾負笈歐美,大學主修新聞系,碩士則主修商業管理,七師傅也做過記者,但因為對風水術數有天份就轉當風水師,為善信解困。七師傅過去兩年先後主持Viu TV節目《七救星》和《七福星》爆紅,人氣急升。

上一篇新聞
下一篇新聞