承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

糕點時光|首創茶粿DIY套裝 盼成香港手信輸出文化

-

糕點時光|首創茶粿DIY套裝 盼成香港手信輸出文化

以糯米粉和粘米粉搓成煙韌外皮,包裹餡料再蒸熟,茶粿本是華南地區家傳小食,分為粵式茶粿與客家茶粿。尋常小吃特別之處在於每家每戶製法不盡相同,有鹹有甜,外皮亦能加入不同植物或時令蔬菜,藉以添加養生功效及顏色,風味各異,其中茶粿製作技藝更被列為香港非物質文化遺產之一。

試業期間不乏年輕客人,有少女購買多件糕點即時品嘗。
試業期間不乏年輕客人,有少女購買多件糕點即時品嘗。

「大家對茶粿嘅印象可能係唔值錢」

雖然茶粿得到官方認證其歷史文化價值,但年輕一代卻沒有足夠機會認識這種傳統糕點。Celeste認為是茶粿有老舊之感:「大家對茶粿嘅印象可能係唔值錢啦,點樣可以令佢更吸引呢?」Celeste與Anita先從糕點外形入手,以紅菜頭、竹炭和抹菜粉等天然果蔬粉將糯米皮染色,設計出熊貓、青蛙和小豬造型茶粿。產品推出後大受小朋友歡迎,年輕人購買後會「打卡」放上網,更受到電視節目推薦。

疫情期間,品牌更首創卡通茶粿DIY套裝,讓客人能在家避疫時自製美食:「我哋鼓勵客人唔一定要造我哋嗰三款公仔,你可以發揮創意,你可以用綠色整隻恐龍都得㗎。」套袋內還附有茶粿小知識,兩位老闆曾在工作坊上以DIY套裝教少數族裔造茶粿,喜見傳統糕點打破文化隔膜。

Anita:「你成日見到DIY班戟、海綿蛋糕等等西餅類嘅預拌粉,從來無見過中式糕點出現,我哋想喺香港做第一個做呢個市場嘅品牌。」長遠更希望糕點DIY套裝能成為香港手信代表,向國際輸出香港本地文化。