承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

女人四十|泳兒頓悟主動爭取 下半生要滿足自己

-

女人四十|泳兒頓悟主動爭取 下半生要滿足自己

泳兒出道時有個花名叫「怪物級新人」。2006年出道的她,獲英皇力捧,因為處女作《感應》好評如潮,為其打響頭炮,威盡年底各大電台的頒獎禮,奪得「十大中文金曲」及「新城勁爆歌曲」,更是香港樂壇史上唯一一位憑第一首派台歌奪多台金曲獎的歌手,同時又囊括四台新人獎金獎。

新人有好開始,事半功倍。「怪物級新人」轉眼已入行16年,會計學士的泳兒當年放棄唔做會計師當歌手,此決定是否已計掂條數?「我計自己條數係唔叻嘅,我信感覺。以前讀緊會計時都會計劃少少,例如今日做啲乜嘢,要完成啲乜嘢,但我都係好short term,唔係一個好長遠計劃嘅人」。泳兒在娛樂圈工作後發覺不能太計較,「長遠planning真係好難計,呢行講求天時地利人和,仲要有啲luck先得,計唔到機會幾時嚟。不過,可以計住自己可以準備幾多。有時計得太多會好大壓力,當達唔到預期又會影響心情」。

泳兒希望有機會跟謝霆鋒做對手戲。
泳兒希望有機會跟謝霆鋒做對手戲。
不經不覺,泳兒已入行16年。
不經不覺,泳兒已入行16年。

希望同謝霆鋒做對手戲

下月迎接「女人四十」的泳兒說:「40歲係一個唔細嘅數字,我希望呢個開始為自己做啲嘢,嚟緊有多啲勇氣去突破同嘗試,唔單止係唱歌方面,仲想試吓其他範疇,都想試吓演戲,以前會覺得怕醜,依家人大咗,可以試吓放開去做。」

「我前半生生活多數係為人哋,依家後半生嚟緊,我想問下自己有乜嘢想要做先,做好自己,咁就滿足。」

既然要試,泳兒必須豁出去,她想挑戰扮演精神分裂或變態性格的雙面人,還想跟大師兄謝霆鋒做對手戲,「同謝師兄做戲,雖有壓力,但壓力係可以產生動力,希望啲導演畀機會我試吓」。

不善表達 沉默會被遺忘

泳兒早年行事比較被動,不善表達,往往就會錯失很多機會。面對過去起跌,她近年蛻變,「我有人群恐懼症,對唔熟嘅人慢啲先撻着,我唔講嘢又會畀人好寸同冷漠錯覺。其實我唔覺得自己好自閉,有時都好想同人傾偈,但唔知點樣同人打開個話題」。沉默變成被遺忘,泳兒承認早年不懂主動跟英皇溝通很蝕底,「入行時覺得自己好新,冇信心去講自己想講嘅嘢,耐咗就變成一個習慣,開始時唔講,慢慢就收埋咗,人哋唔知你點諗,人哋都估估吓」。

泳兒承認早年不懂主動跟公司溝通是很蝕底。
泳兒承認早年不懂主動跟公司溝通是很蝕底。

回頭望,這個缺點直接是絆腳石,泳兒就嘗試去改變,「如果出道時冇咁懵,條路可能會快啲順啲」。她自從幾年前頓悟後,整個人也脫胎換骨:「依家感覺自己個世界闊咗,唔想再錯失機會,我會放膽同公司講出心中想要咩,公司一直都好支持,大家關係仲好咗。所以,識得同人表達自己都係一門學問。」問到泳兒現今對英皇還有甚麼訴求?「希望公司支持我去建立一個多面睇,有 guts嘅泳兒」。

一曲帶來人生轉捩點

過去16年唱過的作品中,泳兒表示2020年的《溝渠暢泳》是處於人生低谷時收到的最佳禮物,此曲為她帶來不少殊榮,更成為首位2000年代出道歌手奪五台冠軍歌,《溝》為她重拾信心,是人生事業的轉捩點。泳兒另一首喜愛的歌曲是《荊棘海》說:「有句歌詞『能越過就有未來』變咗我座右銘,只要咬緊牙關行過就會有將來。」泳兒自爆低谷時會爆喊抒發情緒。

捱過苦,泳兒擁有今天的成績,她不忘多謝父母的支持,「由我入行至今,媽咪都一直支持,爹哋則最初有反對,但我入行初期冇收入,佢哋經濟上幫我,搭車食飯錢從不缺」。當泳兒經濟可以獨立,她表示再沒要求父母資助,有多餘錢甚至儲下來,早前還給雙親送了安樂窩,她不想父母要捱貴租,最想他們過無憂晚年。

泳兒原名陳家欣,她於8歲時隨父母全家移民新加坡,23歲畢業於新加坡南洋理工大學會計系,喜歡唱歌的她同年往參加第一屆「絕對SuperStar」,比賽中雖落選,然而塞翁失馬,焉知非福,她回流香港參加2005年度「英皇新秀歌唱大賽」奪得亞軍及「最佳型格獎」,雖敗於冠軍鍾舒曼之下,但二人同時簽約英皇,泳兒翌年就獲出碟,並改了藝名,她的新人路算很順暢,一直効力英皇,入行16年都受公司照顧,泳兒的一把靚聲還有機會推出HI-FI唱片。