承印:觀傳媒集團有限公司   地址:長沙灣青山道654-656號浪涛大厦11楼

泳兒唔恨嫁:綁住未必係最好選擇

-

泳兒唔恨嫁:綁住未必係最好選擇

泳兒從不隱瞞有個髮型師男友,拍拖逾10年,兩人已是同居關係。男友陪泳兒度過高山低谷,二人感情穩定,卻未有結婚計劃。

泳兒與男友拍拖超過10年,感情穩定。
泳兒與男友拍拖超過10年,感情穩定。

泳兒不認同「一紙婚書」可白頭到老,「結婚對我嚟講,唔係好重要,如果話結婚係行多步,就要等一個更加good timing,有時簽咗紙可能變咗退後一步」。下月便40歲的泳兒直言此刻對結婚沒憧憬,「記得細細個時,有諗過30歲前要結婚同生小朋友,人大了,睇住呢個世界太多變化,結完都可以離,好多嘢係預計唔到,所以我覺得結唔結婚真係唔係最重要,至緊要自己活得開心,綑綁住大家,未必係最好嘅選擇。」

怕高齡唔敢生

泳兒不急做人妻,那生仔呢?再不生就可能要變高齡產婦,她搶白,「依家都高齡,太高齡就唔生喇」。泳兒未來規劃沒預生B,「生小朋友太大責任,我又冇話唔鍾意小朋友,鍾意同自己生,真係唔同,生咗就要擺好多時間心機去栽培佢,仲要畀佢一個好環境成長。我將來真係生咗小朋友,可能就唔可以再做嘢,要全心全意去照顧佢。」生育計劃還是順其自然。