承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

生活圈不同| 玲姐同發哥冇見3年

-

生活圈不同| 玲姐同發哥冇見3年

周潤發有四兄弟姐妹,全部南丫島出世成長,發哥家中排第三,大家姐是曾做攝影記者的周聰玲。童年時,玲姐跟老三發哥最要好,兩姊弟經常通山跑,她說弟弟自幼精靈聰明,甚討長輩歡心。

玲姐透過網上知道發哥的行蹤,如同藝人一起行上等等。
玲姐透過網上知道發哥的行蹤,如同藝人一起行上等等。

發哥18歲投考無綫第三期藝員訓練班加入娛樂圈,演藝路上發光發亮。即使搖身變成國際巨星,仍然樸素親民。他越紅生活卻越簡約,低調不喜應酬,發媽仍在生時,子女過時過節都相約聚會。自3年前發媽離世,加上疫情,四兄弟姐妹疏於往來。玲姐形容姊弟關係是「楚河漢界」,保持距離避免矛盾。

上網知細佬行蹤

「發媽喺度,我哋每星期都同佢飲茶,發媽走咗,大家都分開住,自己做自己嘢開心咪得,我同發仔冇見都有3年,疫情關係,佢有一班人去行山,我主要周圍影相,大家生活又唔同就少見呀。唔單止佢,我仲有個細佬同妹妹都唔係成日見。」

兒時發哥(右)。
兒時發哥(右)。

玲姐比發哥潮擁有智能手機,她笑言:「網民成日喺街野生捕獲佢,碌吓手機就知佢喺九龍城買餸,同去咗邊度行山。」玲姐也不會跟發哥通電,「我從來都冇打畀佢,咁佢有佢嘅世界,我又有我嘅世界,各自搞掂。每個人都有自己生活圈,你成日煩人,人哋會嫌你好煩喇,識朋友好,親戚又好,個個都知我性格,我鍾意獨來獨往,隨緣,隨喜,見到你就皆大歡喜,最好個個都有自己朋友,冇需要咁刻意呀!」玲姐最欣賞發哥可以做到「超然物外」。

感激發哥贈西環單位

玲姐獨立,不愛依賴別人,但也承認發哥很照顧她,玲姐在西環獨居的單位,就是早年發哥送贈,「佢又買屋畀你住,又畀我錢睇醫生,兄弟姐妹算係咁。」

發哥出身貧窮,爸爸行船,發媽是全職主婦,除照顧四名子女,還要耕作、養豬、賣茶粿賺外快補貼家用,長女玲姐,自幼就要協助媽咪做家務,湊弟妹。發爸早逝,發媽成為一家經濟支柱。玲姐及弟妹先後離開南丫島到巿區返學和工作。發哥完成中三課程也輟學幫補家計,做過擦鞋、搬運工人和酒店服務員等工作。

玲姐玩得又講得。
玲姐玩得又講得。

金句玲語錄句句爆肚

不講不知,玲姐雖然年逾70,但十分精靈,隨口都爆出金句,金句玲語錄,不只押韻有平仄,字面有意思,發人深省,聽後必會心微笑。

「日日好時光,快樂又健康,癲癲廢廢,做人唔識閉翳,神神癲癲,快活過神仙。」

「人哋環遊世界,我就環遊新界。」

「側側膊,唔多覺,阿媽鬧,唔好駁,睇大戲落北角。」

「來無影,去無踪,好似一陣風,搵佢唔見人,自動玩失踪。」

「原來我輕輕鬆鬆,獵影寄情中。」

「捉棋要找對手,跳舞要搵個partner,拎相機就我話事,我鍾意行就行,企就企,影就影。」

「口噏噏當秘笈,噏完就走得,當堂可過骨,唔知道咪笑到氣都咳。」