承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

幸福夫妻|堅持用高級食材 取貨當天即製

-

幸福夫妻|堅持用高級食材 取貨當天即製

「我哋兩個都好執着,對於整餅,好似係需要呢個性格。」做糕餅講求精準,就以Mouton Sweet自家研製的酥皮為例,雖然只使用純牛油、麵粉和綿糖三款食材,但反而令製作難度增加,每一個環節都需要拿捏得剛剛好,例如是溫度和時間。

自家酥皮旺季限量製作

為此,Felix花了多年時間研究與練習,觀察過程,才掌握到純牛油酥皮的完美製法。而且以酥皮製成的蝴蝶酥、杏仁酥和拿破崙千層均不含添加劑,食用期短,需要新鮮焗製,每逢旺季都成為限量產品。其滋味可見於客人在小店專頁的留言:「從來都唔食酥嘅我,你哋嘅蝴蝶酥真係超級好食,我停唔到口!」亦有客人在旅行前特地預訂,帶蝴蝶酥飛過半個地球送到親友家中。

橙香朱古力蛋糕。
橙香朱古力蛋糕。

自創橙香朱古力蛋糕

新鮮製作的原則也同樣應用於其他蛋糕。每逢接到訂單,Cherrie都會構思安排製作流程,盡量令蛋糕完成時間貼近客人取貨時間,好等客人嚐到蛋糕最完美的狀態。十多款蛋糕之中,橙香朱古力蛋糕可算是步驟最繁複的其中一款。面層鋪滿新鮮去衣橙肉,側面插上一塊以橙皮與橙汁製成的杏仁脆片;內裏中層是用處理過的橙汁、橙皮和橙肉煮成的啫喱,底層則是同樣自家製作的橙醬。「我哋想做到一個好橙好橙嘅蛋糕,食落去係好清新嘅橙味,配搭黑朱古力嘅淡淡苦味。」Cherrie續說:「因為我哋兩個好鍾意食朱古力橙餅,所以為自己製作,但可能市面上都少同類蛋糕,慢慢都吸引到好多對呢個味道情有獨鍾嘅客人。」