承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

幸福夫妻|烘焙室外添嬰兒床 小餅房追夢十年

-

幸福夫妻|烘焙室外添嬰兒床 小餅房追夢十年

小小蝴蝶酥一塊,10秒鐘足以把它消滅,從美味而來的快樂則是無法量度。這口香甜的背後是做餅師多年苦功,加上數小時精心製作的成果。蝴蝶酥正是Mouton Sweet其中一款皇牌產品,這間由夫妻檔主持的小餅房靠口埤在十年間累積眾多「回頭客」,風評極佳。今年餅房更添新成員兒子「正正」,一家三口在餅房創造令人快樂的甜點,正是他們夢想中的幸福畫面。

文:亦童|攝:Ramond Ho

推開餅房的門,一室牛油香,陽光穿過玻璃窗落在整潔的廚房。Cherrie與丈夫Felix各佔廚房一角,一位在為橙香朱古力蛋糕裝飾,另一位正在把酥皮摺成蝴蝶形。廚房外,正在圍欄中的幼兒一雙圓滾滾的大眼睛正在圍欄中觀察父母工作,那就是未滿一歲的正正。Cherrie說帶小孩上班是丈夫Felix的主意:「我最初都好懷疑,點帶呀?但原來不停諗方法,兩個人配合,又好似得。佢(丈夫)好神奇嘅係,件事未發生已經有信心覺得係可行。」

同樣神奇的是,Cherrie從小就知道自己要當做餅師傅。以甜水果當英文名字,Cherrie中學時就愛鑽研蛋糕甜點,為同學預備小吃蛋糕,上課時齊齊偷吃;大學選修酒店管理,暑假在酒店餅房實習,畢業後在咖啡店工作,認識了同樣嗜甜的Felix。「個心一路向住呢樣嘢(開店)走,橫掂都要搵工儲錢,不如搵啲令你汲取到經驗嘅工作。」Cherrie說。

Cherrie與丈夫Felix各佔廚房一角,努力做餅。
Cherrie與丈夫Felix各佔廚房一角,努力做餅。

為證能力願蝕做 不盲目追潮流

儲了第一筆資金後,二人租了一個單位開始經營網店。「頭一兩年,我哋未放棄自己份工,有個後盾慢慢試,(雖然有)困難但唔係好大壓力,年紀仲細,試兩三年唔OK再算囉,無咁大壓力。」但初期訂單少,加上要提供多款蛋糕讓客人選擇,材料成本高,基本上每一個蛋糕都蝕住做,Cherrie點頭:「但嗰時無計咁多,你會覺得竟然有人買、有人訂,淨係因為客人買咗個蛋糕,而個評價係好嘅,你就已經好開心。」

後來,二人先後放棄穩定工作全職造餅,實現開餅店的夢想,但家人少不免擔心,二人異口同聲形容自己硬頸,Cherrie笑言:「你越係話唔得,我越想做多啲,就係要證明畀你睇!」Felix補充:「硬頸都唔知好定唔好,有時好似令自己好辛苦,但辛苦完呢,又有啲回報返嚟。」

兩個人一唱一和將創業的壓力輕描淡寫,提到遇上任何困難或是做重大決定時,總是說「最多都咪返去打工」。的確,做兩三年就結業的小店爲數不少,反觀Moutont Sweets不擅宣傳,不設門市,反而撐過十年。原因之一是省下高昂的地舖租金,比較容易控制成本。另一成功要素,或許是二人始終專注於自己所愛。「我哋比較少去比較,有時睇得太多好似仲難創作自己想做嘅嘢,好容易做咗同其他人相似嘅作品。某段時間或者會興起某款蛋糕,但都係一閃而過,所以唔想追潮流,想跟番自己理念。」Cherrie坦言曾有猶疑:「都有諗過係咪太自我…如果我哋肯做潮流嘢,可能賺多啲,但我哋覺得做自己嗰套比較開心自在。」

一家三口在餅房樂也融融。
一家三口在餅房樂也融融。
兩夫婦分工明確。
兩夫婦分工明確。

為幼子減產 安於現狀不擴充業務

保持專注,對糕餅有着高要求,他們創出一款又一款精緻糕餅,以實力贏口碑,證明自己能力。不過,踏入第十一年,二人在某方面或許不能再做自己,那個「掣肘」正是兒子:「以前做唔完訂單,可以無限加時間,做到幾夜都得!𠵱家唔可以喇。」每晚到特定時間,未滿一步的正正就會扭計,像是一顆提醒父母要回家休息的鬧鐘。Felix與Cherrie亦樂意減產陪伴兒子成長,帶小孩上班的日子已經有半年,至今比想像中順利。

旁人或曾建議他們擴充業務,但擴大經營要兼顧太多方面:「如果我哋做到好大規模,可能就係專注管理而唔係整餅,但我哋真係幾鍾意做製作呢部份。」當下正是最好,一如品牌理念 Live your dream,二人此刻已活在夢想中:「其實個理想唔係好大㗎咋,可以一路做落去已經好開心。呢刻做緊自己想做嘅嘢,又可以長期見住自己小朋友,熟客上嚟傾下偈,已經係好開心嘅狀態。」