承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

愛心甜品|冇90分產品唔出得街

-

愛心甜品|冇90分產品唔出得街

「冇90分嘅產品唔出得街」正是Almond Dessert團隊的口號,反映對甜品品質的要求及堅持。從Almond Dessert花盡心力炮製一年四季都可以吃到高質芒果甜品,可見一斑。它們自設倉庫放置未完熟的芒果,自行催熟最甜美的芒果。

 Almond Dessert 先後在尖沙咀和旺角開設分店。
Almond Dessert 先後在尖沙咀和旺角開設分店。

Almond Dessert採用菲律賓呂宋芒,每年約5月至8月是芒果當造時,果肉特別甜。記者試吃Almond Dessert招牌甜品芒果奶昔雙皮奶,發覺10月芒果的甜度與當造期的沒分別,果甜好吃。Lexi解釋說,為了讓客人一年四季都吃得當造芒果,花了好大人力物力,研發成功自行催熟質芒果。

自設倉庫 自行催熟最甜芒果

Lexi表示,早前芒果由供應商負責催熟芒果,但品質很難達到她的要求,於是忽發奇想,大膽地不如自行催熟芒果,「據我所知,香港冇甜品店咁樣做,因為好花時間同成本」。Lexi租了一個巨型倉庫,直接從菲律賓進口未完熟的芒果,入倉催熟,「一排排層架放滿一個個芒果,都好壯觀」。

掌握催熟竅門並不容易,Lexi跟師傅經過反覆測試,終於成功達至當造芒果的甜度。「過程雖然辛苦,大家都好堅持,冇放棄,最終做到最高品質的芒果,一年四季都食到。」Lexi高興地說。

然而,魔鬼教練仍未滿足,新一輪計劃是將芒果催熟至最佳的甜酸度,「最好食的芒果甜中帶酸,依家我哋最大計劃,就係掌握點樣催熟到最好食的芒果甜酸度。雖然唔容易,我哋會堅持去做」。