可可世界|嚐遍全球 難忘青咖喱白朱古力

-

可可世界|嚐遍全球 難忘青咖喱白朱古力

「未讀呢個(品鑑師)課程之前,我對白朱古力都好抗拒,望到就唔想食!」Christy如是說。不過當問到最難忘的朱古力,她卻立即說出叫人難以想像的「青咖喱白朱古力」。

泰國出品獲國際朱古力大獎金獎

事緣於2019年,Christy到意大利擔任國際朱古力大獎評審,作品當中有一款混合青咖喱及泰國產可可的白朱古力,一嚐之下驚為天人:「大家聽落好似風馬牛不相及,但唔係㗎,所有材料用得好好,選料又好,成個配方做出嚟無嘢挑剔,到𠵱家都係我心目中最偏愛嘅一片朱古力。」該片朱古力由泰國PARADAi Chocolate出品,獲得當年金獎殊榮。結果出爐後,Christy才知曉製作者身份,正是她在秘魯讀朱古力品鑑第三級課程的同學。

讀畢課程,Christy對白朱古力完全改觀:「我發現白朱古力可以做到好多唔同嘅Infusion(風味),發揮空間好大。」市面上白朱古力產品以曲奇、抹茶、水果為主,Christy希望藉教育開創空間,將來能引進更多特別的白朱古力。