承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

職女密語|聞風喪膽KPI

-

職女密語|聞風喪膽KPI

臨近年尾,好多同事對KPI呢三個字聞風喪膽。KPI全寫係Key Performance Indicator,即係「關鍵績效指標」,企業用嚟量化員工工作能力,年尾做appraisal,管理層都鍾意以KPI去計算同事嘅得分。KPI以前多用於sales team,不過近年好多公司即使同銷售無關嘅職位都要追KPI。

By Q姐(越過觀塘廠廈走過中環置地)

靚女公關Ivy喺走廊撞到行政部主管強哥:「強哥強哥,群姐今日沖咗第三杯咖啡畀我,我真係胃痛頂唔順喇,仲要我簽名作實。我諗住慢慢飲啦,芳姐又話要趕住洗杯,叫我拿拿聲飲埋佢,唔係佢洗唔夠杯,追唔到乜乜唉佢就大鑊喎!」。咁啱經過嘅市場部Ruby加入控訴:「強哥強哥,清潔蓮姐唔肯畀盒紙巾我,叫我問其他同事借住先喎,今個月慳唔夠30盒佢就追唔到乜乜唉呀」。

月沖千杯咖啡跑數

行政部Macy路過,幫群姐、芳姐講好說話:「無辦法啦,群姐話唔識咁多,總之佢每個月要沖1,000杯咖啡,沖完又要記低數好大壓力,而且今個月聖誕假期多,佢怕跑唔夠數,所以月頭大家飲多幾杯啦!佢年紀大都怕無咗份工,大家幫幫手啦!」

公司政策矯枉過正我都無能力改變,唯有幫得就幫,飲多兩杯咖啡。難怪有人話KPI全寫其實係Kill Person Indicator,唔係同事飲咖啡飲死,就係群姐、芳姐年尾被公司賜死。