運動創傷醫學|注射透明質酸改善關節痛

-

運動創傷醫學|注射透明質酸改善關節痛

Johny帶有膝頭十字韌帶撕裂的傷患,成功在限時內完成了飛越大嶼100公里賽事,與他對運動創傷醫學有深刻認識有關。Johny解釋,曾有傷患的跑手,運動前後必須做足熱身運動,以免劇烈運動觸發舊患;另外,平日要好好保護受傷部位,「若膝蓋出現發炎、水腫,需要到診所抽走膝蓋水腫;長遠來說,定期注射透明質酸,改善關節痛」。

膝頭行路卜卜聲 關節退化先兆

Johny受訪時示範不同的熱身方法,例如「撥水」、「拜神」等拉筋動作,讓關節等位置暖身,防止跑手在運動時受傷,「唔好睇小呢啲運動前後15分鐘的熱身,真係好重要,特別係我哋呢啲受過傷嘅跑手」。

他續稱,因膝頭十字韌帶撕裂傷患,需定期在膝頭關節注射透明質酸,改善關節活動功能,「第一次跑完飛越大嶼後,曾傷過膝頭發炎出現水腫,我即刻搵醫生抽走水腫,先至完成到比賽」。

Johny強調,不但是運動創傷出現關節功能問題,有一些職業會出現關節痛問題,例如職業司機、保安、地盤工人等,腿部關節經過長期勞損,會出現關節痛,「大家唔好忽略,一直唔理會惡化,痛到行唔到,就需要更換人工膝頭。如果發現膝頭行路有卜卜聲,就係關節退化先兆,立即睇醫生檢查」。