第二最愛|Tyson Yoshi拎住黑Bra唱壞男孩版 古sir讚:全能Creator

-

第二最愛|Tyson Yoshi拎住黑Bra唱壞男孩版 古sir讚:全能Creator

古巨基音樂企劃《I Really Love To Sing》再次帶來驚喜聯乘,與Tyson Yoshi重新塑造經典歌曲《2nd Favourite第二最愛》。

關於這次合作,基仔說:「我大概年半前喺Youtube聽到Tyson嘅音樂,後來搞《IRLTS》就好想邀請佢合作。認識Tyson後,發現佢除咗做音樂、寫歌、Produce,佢連做導演、story board、美術,所有嘢都好全面。我話:『你唔只係『Singer』,你係個全能嘅『Creator』」。

基仔給予Tyson 100%自由度

今次選曲,基仔亦給予Tyson 100%的自由度,「雖然本身個Project係想揀啲以前嘅滄海遺珠,但係Tyson話俾我知佢第一首聽到我嘅歌就係《第二最愛》,我覺得既然咁有意義就當然跟佢揀定咗呢隻歌。我心諗:『我都幾期待呢隻歌可以點樣變成你嘅style。』」Tyson Yoshi透露收到基仔短訊,表示想「做首新嘢」,他即謂:「Why not both?所以就有呢個咁嘅combination,就咁講係好難明,但大家去聽咗首歌就明㗎喇。即係又係新歌又係舊歌嘅一個作品。」基仔更着大家要細味歌詞,Tyson Yoshi表示,這次他跟另一位創作人Issac為歌曲填上新詞,「基本上我完全係將聽嗰首歌(第二最愛)嘅感受,即係嗰種冇人陪又唔係,但係其實又極度充滿呢種孤獨嘅感覺,好直接咁寫出嚟。你一路搵唔同嘅人去陪,諗住搵到一個,但其實冇一個係,你都仲係掛住以前返唔到嚟嗰個,嗰隻feel。」

談到錄音過程,Tyson話:「以前係喺電視見到你,而家你喺我面前,我戴住耳機聽住你即時唱嘅歌,好難形容嗰種感覺!」基仔即刻話:「好似貞子咁(恐怖片)喺電視爬出嚟?我又夠係喺YouTube睇開你,你喺電腦出咗嚟我面前,一樣好難形容呀呢種感覺,哈哈~」

MV講述一個現代fuck boy孤獨故事

基仔稱今次《2nd Favourite第二最愛》亦係《IRLTS》唯一一首全面交託俾合作單位嘅作品。包括重新改編、監製、甚至MV執導方面,都由Tyson Yoshi親自操刀。Tyson:「mv講述一個現代fuck boy孤獨嘅故事,然後上一代嘅fuck boy(指着基仔)而家已經做咗爸爸,以一個過來人嘅身份喺中段出現,唱番原版嘅歌詞。哈哈,我意思係話喺個戲裡面古sir飾演上一代fuck boy。個故事係每個男仔、男人都會經歷過,或者feel到過嘅另一種loneliness,係幾好玩嘅。」

基仔亦表示這次mv拍攝十分有趣,「我主要係匿喺Tyson 嘅床下底唱歌。」又更乘機「取笑」Tyson Yoshi,「床上面啲主戲交晒俾你演喇,有好多囡囡。」Tyson Yoshi立即反應:「係!嗰邊仲有好多仔仔㖭。」隨後基仔在拍攝現場指著一個bra top並拿着說:「但你掉啲咁嘅嘢落嚟……」Tyson Yoshi隨即表示:「乾淨嘅乾淨嘅。」認真搞笑。

上一篇新聞
下一篇新聞