亞洲電影節|帶《阿媽》赴布拉格杜拜參展 彭秀慧恨去外地拍戲

-

亞洲電影節|帶《阿媽》赴布拉格杜拜參展 彭秀慧恨去外地拍戲

彭秀慧(Kearen)早前帶着她執導的電影《阿媽有咗第二個》(下稱《阿媽》)到捷克布拉格及杜拜出席當地舉行的亞洲電影節(Filmasia)。

近年參與過不少外國電影節,也獲得不少獎項的她心情依然興奮,她坦言每次將電影帶去外國,都會十分好奇外國觀眾的反應。首站布拉格的觀眾跟香港類似,「啲笑位佢哋都會笑嘅時候,你就會覺得好開心。最特別係有兩個觀眾由維也納飛過嚟,因為知道呢邊有個電影節,同埋佢哋真係好恨睇港產片,亦都好想睇《阿媽》,所以佢哋更加會過嚟睇」。

彭秀慧在電影節上分享自己的創作經驗。
彭秀慧在電影節上分享自己的創作經驗。

當地港人電影中看到香港十分掛念

至於杜拜,則出乎她意料地出現很多香港觀眾,反應比香港觀眾更熱情。她說,「因為係第一次有港產片喺喺杜拜戲院入面放映,所以好多都係特登嚟支持,佢哋反應好激烈,甚至比起香港觀眾更加熱情,」最令她印象深刻是於當地居住多年的香港人的激動,「佢哋能夠覺得喺杜拜嘅戲院入面,同杜拜當地嘅觀眾一齊分享一部嚟自佢哋屋企嘅作品嘅時候,佢哋係好Proud同好開心。」亦有觀眾跟她說於電影中看到香港的地方,十分掛念,「例如有觀眾講:『嘩!我見番茶餐廳,真係好熟悉,好想即刻返去香港。』我覺得呢樣係電影好獨有嘅嘢,尤其是即將會消失嘅地方或者文化嘅時候,如果我可以用電影保留住,通過電影帶俾唔同國家嘅朋友,我覺得係影展最有意思嘅地方。」

布拉格電影節上,放映張婉婷(左三)和彭秀慧(右三)等部分港產片。
布拉格電影節上,放映張婉婷(左三)和彭秀慧(右三)等部分港產片。
香港著名導演張婉婷(左)和彭秀慧現身布拉格亞洲電影節。
香港著名導演張婉婷(左)和彭秀慧現身布拉格亞洲電影節。

影展見證文化交流 趁機睇吓世界

聽罷觀眾的提問及感受,彭秀慧亦十分觸動,「覺得好似無論去到世界各地邊一度都好,都有香港人嘅存在,我哋每一個香港人都好想、好努力咁樣將香港嘅文化,例如一套電影,當中無論香港嘅地方、藝人,可以推廣俾其他國家嘅人,我諗呢樣嘢對我嚟講真係好深刻」。

除此之外,彭秀慧亦於布拉格接受電台訪問,「我覺得個安排好好,因為我唔熟悉布拉格呢個地方好多嘢,所以當DJ同我傾偈嘅時候,就好似佢個地方同我個地方溝通緊,能夠可以喺一個再mass啲嘅channel去講吓,無論係我套電影、甚至係我自己,其實係好寶貴好寶貴嘅經驗。」她又謂影展對她來說最高興是可以見證文化交流,同時亦趁着這個機會「睇吓世界」,「好似有種鼓勵:『你快啲拍多啲電影啦,再去多啲唔同地方,再睇多啲世界。』同埋希望有機會我可以去外地拍攝。」

上一篇新聞
下一篇新聞