承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

Gin Lee|加盟英皇頭炮搵Wyman操刀 「我期待咗至少十年」

-

Gin Lee|加盟英皇頭炮搵Wyman操刀 「我期待咗至少十年」

昨日(11日),李幸倪(Gin)宣佈正式加盟英皇娛樂,今日(12日)便立即發佈加盟新公司後的首支派台作品《Dum Dum》。除了首次挑戰跳唱歌,她更親自找來出道十二年來從沒合作過的黃偉文(Wyman)操刀填詞,Gin坦言:「我期待咗呢一個機會至少十年!」

Gin表示對歌曲抱有很多期望,因為這次重新出發,有一個新的機會重整自己,想要好好把握這個機會,「今次最想achive嘅嘢係『突破』,同埋要俾大家煥然一新嘅感覺。向住呢個大方向搵歌,聽咗好多唔同嘅歌,自己都幾肯定係想要一首快歌作為第一plug。」歌詞方面,講述一個人重新開始,想要成為一個更好的自己的同時,有甚麼令到自己停滯不前?其實最大的敵人很多時都是自己,「最大原因係你自己嘅心態,點樣調整每一次遇到嘅每一個decision,你要克服最大嘅一個challenge係你目己。」

戰戰兢兢地發短訊邀Wyman合作

填詞邀得Wyman操刀,Gin透露出道以來一直沒有機會跟Wyman合作,這次第一時間親自邀請,「今次好開心,終於可以同Wyman合作!其實我期待咗呢一個機會我諗有至少十年。所以我一加入新公司,其中一樣一定要做嘅嘢就係搵Wyman!」她謂一開始戰戰兢兢地發短訊給Wyman,「Wyman你好,嚟緊我會重新出發,我好希望可以同你合作。」而Wyman亦十分sweet地回覆「我都好appreciate你一有機會就即刻搵我。」客套一番後,Gin便立即告訴Wyman新歌的曲風及想表達的內容,「我記得入錄音室唱嘅時候,我心入面真係好感激佢!真係覺得,搵佢真係啱啦!返到屋企我都忍唔住send個voice message話俾佢聽,『真係好多謝你!真係填得非常非常之好!』」

二人短訊期間更發生一件小趣事,Gin謂:「咁多年嚟,我同Wyman嘅溝通,呢十年可能都係一、兩次。我轉咗新電話後,第一次message佢,我用文字,佢send語音,傾到咁上下,佢send咗一個message,都幾搞笑,佢話:『Gin呀,你介唔介意send個語音俾我呀?我想make sure真係你。因為我冇呢個電話號碼……』哈哈,佢驚其他人扮我,我就笑咗出嚟,我話:『係我呀係我呀,放心放心。』哈哈。」

MV四個造型示人 最lik黑西裝Hunter Gin

MV方面,Gin以四個造型示人,四個造型中,Gin最喜歡cool爆的黑西裝「Hunter Gin」,「首先睇吓我對con先,勁淺色,好似變咗第二個人;頭髮都經過好多次處理,漂咗染咗四、五次,坐咗幾十個鐘先有呢個效果。我而家呢個造型係mv入面好主要嘅character,我好鍾意呢個character,係『Hunter Gin』,佢會消滅所有唔好嘅我、唔同嘅Gin,令到我可以重生,我可以變成一個更好嘅自己。」

除此之外,由於是跳唱歌曲,Gin每日均花三至四小時練舞,希望可以掌握每個動作細節,「到而家係有信心去做每一個動作,成個過程我會覺得係好唔容易,但係我好enjoy,雖然我好鍾意跳舞,但唔係由細去學,所以我要將勤補拙,好俾心機,盡量係爭取時間練好佢。」向來追求盡善美的Gin除了跳舞,就連自己身形都不放過,「特意加操體能,之前放假食多咗,知道正式復工,就狂操fit自己,跳舞、做Gym,要以最佳姿態示人。」Gin更自爆,起初做Gym心跳到140左右便會感到頭暈,差不多每次都做到暈,後來慢慢適應,自覺身體亦強壯起來,到後來就算做激烈運動,心跳到180多都沒問題,應付自如。