承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

職女密語|負能量惡魔

-

職女密語|負能量惡魔

宇宙間有好多神秘能量,喺辦公室最怕遇到嘅就一定係負能量。Alice有「負皇」呢個朶並唔係浪得虛名。今日佢一早又喺pantry放負:「電腦壞咗,做唔到嘢實俾老細炒魷啦。唉!連部電腦都放棄我呢個年輕人!」「負皇」份人就係咁,好少事都會睇成係自己運滯。同事們冇深究「負皇」到底發生過甚麼事,只希望盡量避開佢,唔想被佢負到自己都冇運行。喺呢個moment,識咗「負皇」好多年嘅Don忽然出現,仲娓娓道來「負皇」年輕時嘅一個經歷,令佢變成而家咁負。
By Q姐(越過觀塘廠廈走過中環置地)

初出茅廬被人呃

「負皇」初出茅廬,幫間餐廳仔做會計,逢星期五要做埋跑腿去銀行入數。某個星期五,「負皇」如常帶住十幾萬去銀行入數,當佢行到一個僻靜點,有個戴cap帽嘅男人攞住一支硬物撲出嚟要「負皇」交出包錢。「負皇」細膽兼未見過風浪,梗係驚到腳都軟,唔敢叫唔敢追,交出包錢後就一支箭喊住跑返公司。當年嘅「負皇」好單純,不斷被老細嚇,話「負皇」唔即場求救,如果報警一定會令人起疑。最後炒咗「負皇」唔賠錢之餘仲屈佢簽份同意書,迫「負皇」承擔番責任,係大拿拿十幾萬。對一個仲還緊grant loan嘅年輕人嚟講,十幾萬係一個天文數字。「負皇」敢怒不敢言,只好每個月死慳死抵,分期還返畀呢個老細。

提番起呢件黑歷史,「負皇」不單冇嬲,仲講笑咁話:「當年未興網絡情緣騙案,我寧願呢十幾萬係被『哈里王子』呃咗,起碼都開心過吖!」踏入2023年,估唔到「負皇」學識咗從自嘲中得到快樂,祝願呢份快樂能徹底擊退佢心中隻負能量惡魔。