承印:觀傳媒集團有限公司   地址:長沙灣青山道654-656號浪涛大厦11楼

大型合家歡劇場《品格英雄》暑假公演 現招募小演員

-

大型合家歡劇場《品格英雄》暑假公演 現招募小演員

香港兒童才藝學院正式公佈2023年度戲劇企劃,並於本月公開遴選,限定取錄200名4至15歲小朋友,進行三個季度的綜合演藝訓練。學院將於暑假舉辦疫後首個「全港最大型」原創合家歡兒童劇場,邀請著名劇場監製周怡(愛我別走監製)攜手打造,屆時學員將與劇場界及演藝界神秘嘉賓同台演出。

兒童才藝學院結合演藝界及教育界多位星級導師,以「寓學習於娛樂」(Edutainment)的方法,通過戲劇、歌唱、舞蹈及演說等多方面培育和啟發孩子的創造力、表達力和溝通技巧。學院綜合演藝課《InfiniteKids》,藉戲劇、音樂、舞蹈發掘孩子天份,培育他們成為21世紀具備多元表達力的新一代。

疫情前劇場曾邀請了陳國邦及羅敏莊參與演出。
疫情前劇場曾邀請了陳國邦及羅敏莊參與演出。
《品格英雄》官方海報。
《品格英雄》官方海報。

《品格英雄》故事大綱

喺元宇宙社會裏面……有12位品格英雄,佢哋分別代表勇敢主動嘅阿動、懦弱懶惰嘅力姐、自信滿滿嘅加信、凡事自卑嘅小信,誠實嘅誠誠、成日講大話嘅小方、謙虛有禮嘅謙仔、囂張無禮嘅阿Hill、獨立自主嘅Indy、乜都依賴人嘅依依、擁有同理心嘅心心、同埋自私嘅C琪。

這12位品格英雄負責建立小朋友嘅良好品格,深受所有家長歡迎,有咗佢哋,做父母嘅多咗好多me time,慳返唔少力去教佢哋嘅細路,但點知……佢地12位英雄因一件事突然失蹤,於是劇中嘅父母就帶埋自己嘅小朋友周圍去搵呢一班品格英雄喇! 好不幸,大女Ellie同細佬Quentin喺森林裏面,同爸爸媽媽失散咗。向來獨立、自信嘅 Ellie帶住驚驚青青嘅Quinton去搵爸爸媽媽,過程中兩姊弟遇到唔同嘅驚險處境……

遴選連接:hkkta.com/audition