承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

正念養生|鄧梓峰好奇心轉化無限活力

-

正念養生|鄧梓峰好奇心轉化無限活力

輕輕鬆鬆鄧梓峰。鏡頭前的他表現淡定自然,鏡頭後的他也是性格樂觀,貫徹始終,充滿正能量。Blue monday的下午,鄧梓峰孖友人Fred,出動越野四驅車去山旮旯,挑戰陡峭的山坡,野外嘆high tea,「咁形式訪問,我未試過,兩架Jeep上山,擺張枱,飲吓咖啡,我覺得幾大享受」。

文:比華利|攝:Marco Shum

鄧梓峰跟老友Fred駕四驅車享受大自然。
鄧梓峰跟老友Fred駕四驅車享受大自然。

62歲的鄧梓峰,外貌比實際年齡後生,養生之道值得參詳,「一直以來保持青春,可能係我份好奇心,一個人成日有呢種好奇心,亦會有童真,思想同外形上都份外有活力。」「登六」的鄧梓峰貪玩,「所以咪約Fred出來,玩少少難度又刺激嘅越野四驅車,呢種咪好奇心囉。」

喜探討新事物,為鄧梓峰帶來正面影響,工作每遇低潮,好奇心就呼喚他,「我會用學習轉化唔開心情緒,唔會鑽牛角尖。」人生必有高山低谷,過去幾十年間接讓他不停發掘出新興趣,並先後學了德文、法文、潛水、揸小型飛機、打高爾夫球和夾band,「我會將負能量轉化成機遇,平時冇機會學嘅嘢,趁機去學。」他卻遺憾,「好多嘢學得唔夠深度,只有闊度。」

違背家計會 樂做多仔公

1988年入行至今,三十五年的演藝生涯,鄧梓峰婚後都沒預計變了多仔公,違背家計會「兩個夠晒數」的宣傳口號,生了兩子兩女,兩公婆變成六口大家庭,「嗰時都唔鼓勵生咁多,我生咗四個,壓力都大,有段時間都捱得好辛苦。」

鄧梓峰要狂接騷養家,在無綫由朝早到晚做勻《香港早晨》、《城巿追擊》和《歡樂今宵》,全年爆騷多達300個,也被邀拍劇。他有戲癮卻不敢全情投入,礙於電視台綜藝和劇組不協調。「 我做開綜藝節目,劇組係唔會搵我,劇組霸道少少,要咗你個人去拍劇,基本上幫你推晒公司內部同外面嘅工作。」權衡喜好,他揀了入綜藝組,「當年如投入拍劇,可能我會忽略咗好多同屋企人相處嘅時間」。相對付出較少,他拍劇往往佔戲不多。

面對崎嶇山路,梓峰繼續輕輕鬆鬆。
面對崎嶇山路,梓峰繼續輕輕鬆鬆。
作為前軍官的梓峰笑稱不懂打開摺椅,因為以前在義勇軍有小兵幫忙準備。
作為前軍官的梓峰笑稱不懂打開摺椅,因為以前在義勇軍有小兵幫忙準備。

做好眼前嘢 先諗將來

論圈中好好先生,鄧梓峰當之無愧,「我認同修哥(胡楓)喺金像獎上講自己人緣好,因為從唔會同人爭排名、戲份同角色,我都係,我從來唔會特別去巴結某啲人,又唔會為想做乜嘢角色向監製𠼱,同事唔會視我為假想敵,大家相處和諧。」那可想「序」有應得捧獎?「有就歡迎,冇獎但獲觀眾認同,仲勝過有獎。」鄧梓峰熱愛演藝工作,永不言休:「我嘅口頭禪『做好眼前嘢先諗將來』」。

人生過半,鄧梓峰的兩名女兒和一對孖仔雖孭着星二代身份,但抗拒入娛樂圈,他們學有所成,各有事業,不用父母費心,令他大感安慰,事業家庭兩得意,他感恩說:「我絕對算人生大贏家,子女長大出身,擔子輕咗,而家有多啲時間,放慢空間做自己鍾意嘅嘢。」

梓峰手沖Espresso初體驗獲老友大讚表現不錯。
梓峰手沖Espresso初體驗獲老友大讚表現不錯。

用心培育 十星爸爸

如要為鄧梓峰的輕鬆人生加tag,一定走唔甩演員、司儀、老公和爸爸四個關鍵詞,四重身份,以五星評分,他說:「做演員,五星喇,不過冇機會畀我表演出來啫。司儀梗係五星以上,『凸星』呀,回想過往做過好多難忘嘅大騷,彈藥庫儲齊好多彈藥。」

「做人老公都係五星,過往無論工作幾忙,必會分配時間陪伴家人,見證孩子成長。」講到家人,他懷念夫妻帶着孩子出遊的family trip:「而家佢哋大晒有自己生活,好難夾時間一齊出去玩。」至於做爸爸,他自信說:「我培育仔女有正確價值觀,咁我呢個爸爸肯定係十粒星,比其他幾項多一倍,我係咪自信爆棚得滯?」

梓峰跟家人享受飛行樂。
梓峰跟家人享受飛行樂。