承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

Edan肉緊打機測試網絡神線 最怕斷線Game Over

-

Edan肉緊打機測試網絡神線 最怕斷線Game Over

MIRROR成員Edan(呂爵安)一直是廣告新寵兒,網上行netvigator最近邀他拍攝新一輯廣告,愛打機的Edan親身測試家居寬頻服務後,發現網絡流暢又穩定,不愧是「打機神線」。鏡頭捕捉到Edan肉緊打online game,坐在大電視前的他全程投入,順利過關兼打爆機。

在現實生活中,Edan直認喜歡上網,不用工作時,會宅在家打機,甚至相約友人上網開戰。他說每天平均都會花不少時間上網和玩手機:「拍嘢休息時,我會玩手機。放工返到屋企,就算好攰,都要打鋪機先去瞓。」

Edan在廣告展露平時宅在家打機一面。
Edan在廣告展露平時宅在家打機一面。

不怕同「小如豬」爭wifi

Edan家中一直選用網上行的家居寬頻服務,即使同細妹「小如豬」及爸爸媽咪一齊上網,wifi網絡狀態都很穩定。機迷最忌將近過關時網絡出現「Lag、窒、斷」,Edan說如果打機遇上斷線就絕對不能接受,「斷線就前功盡廢,等於玩完輸晒,就會令人好躁同好嬲。Download或更新遊戲,花3、4粒鐘同3、4分鐘比較,當然越快越好。」所以他溫馨提示大家要挑選適當的路由器(Router)配合網速。

Edan以多個造型在廣告現身。
Edan以多個造型在廣告現身。

不擔心AI版取代自己

除了上網打機,Edan也愛更新社交網,除向「爵屎」分享最新動態,又會開live傾偈,「爵屎」的瘋狂讚美,卻不會令Edan飄飄然自戀,「我班爵屎好sweet。」他堅持要謙虛:「我唔會覺得自己好掂,比較喜歡聽到睇到其他人對我嘅客觀感覺,尤其係爵屎同我講佢哋啲朋友睇過我嘅作品後,開始對我產生好感。」

潮流興AI人工智能,Edan近日推出由黃偉文(Wyman)為他填詞的新歌《ChatMrE》,歌名是ChatGPT和E先生的合體,內容講到AI與人類的關係。可擔心AI版Edan比原裝真人更優勝?Edan笑說:「AI好有趣呀,可以探索未來,AI版Edan要似我個樣先得,仲要靚仔過我真人,如果仲樣衰過我就大件事喇!」《ChatMrE》的歌詞提到AI可以3秒完成作曲作詞,若花3秒變出AI版Edan,相信都很神奇,但Edan始終覺得AI是取代不了人類的真摯情感。

你喜歡《ChatMrE》的AI Edan還是真人版呢?
你喜歡《ChatMrE》的AI Edan還是真人版呢?