承印:觀傳媒集團有限公司   地址:香港灣仔駱克道283號華興商業大廈1001室

酣然入睡|行得走得食得瞓得 夏蕙BB風騷拍「床照」賺買餸錢

-

酣然入睡|行得走得食得瞓得 夏蕙BB風騷拍「床照」賺買餸錢

91歲高齡的黃夏蕙都影「床照」。有冇搞錯?「好奇咩,唔使大驚小怪。」她風騷地說:「我拍油壓床同床褥廣告,梗係要舒舒服服瞓喺床上面啦!」夏蕙BB趁有工開狂搲銀賺買餸錢。

文:比華利  攝:Marco

夏蕙敬業樂業,全程投入拍攝工作。
夏蕙敬業樂業,全程投入拍攝工作。

黃夏蕙去年8月孖賽車手老公潘炳烈離港赴美,玩了大半年,疫情退減,全球通關復常。活躍好動的夏蕙BB又飛返來,她始終不捨香港這個家。

夏蕙BB最近獲邀拍攝油壓床、床褥和枕頭廣告,拍攝當天,她精神奕奕到場,她躺在床上,邊拍邊讚床褥軟硬適中,又有獨立袋裝彈簧,夏蕙BB瞓身演出,實在又太舒服,她笑言不是要轉甫士,差點要瞓着。

雖然是高齡,但夏蕙BB的行動比同齡長者更靈活,腰肢亦挺直,不遜後生仔女,她認為睡眠質素好,更勝天天吃補品。「我咁嘅年紀,最緊要行得、走得、食得同瞓得,我唔算好早瞓,亦唔係瞓好多,但睡眠質素一向好好,熟睡到天光,因為我好識揀啱自己嘅床褥同枕頭,一旦揀唔好,對脊骨、肩頸都唔好。」

Tana老闆Joanne看中夏蕙姨懂得享受人生的態度,跟品牌宗旨不謀而合。
Tana老闆Joanne看中夏蕙姨懂得享受人生的態度,跟品牌宗旨不謀而合。

爆潘炳烈扯鼻鼾 嘈到似轟炸機

夏蕙BB還大爆老公潘炳烈的閨房秘密,「以前佢瞓覺成日扯鼻鼾,晚晚嘈到我瞓唔到,好似轟炸機咁,後來我換咗張床同新枕頭畀佢,老公連鼻鼾都冇埋, 真係頂呱呱。」 她還有一個養生貼士,就是每天飲普洱茶加蜜糖,「我唔飲凍嘢,又唔鍾意飲滾水,只係鍾意飲普洱茶,加埋蜜糖飲好好,我成日都帶住一壺傍身。」

疫情影響各行各業,夏蕙BB指過去三年爆疫工作停頓,就避疫在家,買餸煮飯照顧老公。「疫情令我失業咗幾年,而家正常番,我都多番嘢做,一返來就接咗好多廣告,點會唔開心!」笑言賺錢買餸的夏蕙BB,今年與老公結婚35周年,問到會互送禮物嗎?她說:「我哋老夫老妻喇,唔使送嚟送去,佢嘅錢咪即係我嘅錢,我嘅錢就係自己嘅錢,我哋講心唔講金。」

【夏蕙BB推介】 Tana酣睡三寶

獨立袋裝彈簧床褥:Tana的床褥採用獨立袋裝彈簧,承托力足夠,躺下時完全配合身體曲線,令全身可以緊貼着床,如同有人抱着安眠,非常舒適,尺寸更可以為客人度身訂製。

輕柔回彈枕頭:Tana的枕頭,比其他品牌優勝是多800倍以上支點,睡眠時肩頸和腰背都可以完全放鬆,同時保持氣道暢通,還可以減少打鼻鼾情況。

電動油壓儲物床:它有別傳統的油壓床,不必費力便提起,免去弄傷腰部和膝蓋的機會。因為是電動關係,只要輕按遙控便可以自動升起床架,床下寬敞的儲物空間,足以存放行李篋和被鋪,還可當成衣物櫃兩用,十分方便。油壓床也可因應顧客家居空間訂製,用盡每一處。

床下寬敞的儲物空間,不但可存放行李篋和被鋪,還可當成衣物櫃兩用,認真方便。
床下寬敞的儲物空間,不但可存放行李篋和被鋪,還可當成衣物櫃兩用,認真方便。